Migrație și transferuri de bani
În 2022, populația rezidentă a României a fost de 19.038.098 persoane, în scădere cu 163,6 mii persoane față de 1 ianuarie 2021, când a înregistrat 19.201.662 de persoane. Numărul românilor din diaspora a înregistrat o creștere majoră, în 2021 cu 216.861 față de 186.818 emigranți în 2020, conform datelor de INSSE.
Apartenența la Uniunea Europeană a stimulat migrația mai multor români către țări precum Spania, Italia și Marea Britanie, Germania, dar și alte țări într-un număr semnificativ. Potrivit datelor furnizate de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), numărul emigranților români depășește 3,5 milioane, dintre care peste 2 milioane au plecat după anul 2000 pentru un trai mai bun și oportunități de muncă.
Emigranți români către tările din Europa
Conform datelor Ministerului Afacerilor Externe, primite de la autoritățile statelor respective, numărul românilor cu domiciliul și reședința în străinătate este estimat la aproximativ 5,7 milioane, conform Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP). Cu toate acestea, există indicații că numărul românilor din diaspora este chiar mai mare.
Distribuţia emigranţilor în profil teritorial semnalează existenţa unor bazine de emigrare, în special în judeţele unde populaţia este foarte numeroasă. De exemplu, un număr mare de emigranţi se înregistrează în Bucureşti, dar şi în judeţele Prahova, Iaşi, Constanţa, Timiș, Cluj, Dolj şi Suceava.
Numărul de emigranţi, pe judeţe
Migrația internațională temporară de lungă durata pe sexe and grupe de vârstă, în anul 2021
În perioada 2007-2023 s-au înregistrat transferuri de bani de peste 45 de miliarde de euro din diaspora românească către România; în anul 2021, românii din diaspora au reușit să trimită acasă peste 9 miliarde de dolari (echivalentul a 8,2 miliarde de euro), conform datelor furnizate de Banca Mondială. În anul 2022, s-a înregistrat o creștere de 15% față de anul precedent. Aceste sume impresionante au reprezentat valori record pentru remitențe în ultimii 30 de ani. (Sursa: Banca Mondială)
Transferurile financiare din diaspora au însemnat 3,2% din Produsul Intern Brut al României, clasând țara noastră pe locul 3 în Uniunea Europeană, în ceea ce privește remitențele raportate la PIB. Diaspora continuă să fie un important investitor extern pentru România, contribuind semnificativ la economia țării. Suma banilor trimiși din străinătate de către români a urmat trendul creșterii investițiilor străine directe.
Mai mult de 60% din totalul remitențelor provin din trei țări principale: Spania, Italia și Germania, care găzduiesc cele mai mari comunități de români din afara țării. Aceste sume substanțiale de bani reprezintă o contribuție valoroasă la bunăstarea și dezvoltarea României.
Principalele state după sumele trimise de către români în ţară:
- Spania: 2,00 mld. dolari
- Italia: 1,90 mld. dolari
- Germania: 1,80 mld. dolari
- Marea Britanie: 774 mil. dolari